Learning Experience Platform

Een Learning Experience Platform is een leerplatform dat ondersteunt bij het digitaal lesgeven aan cursisten. Daarnaast voegt het sociale aspecten toe aan het platform, waarmee het zich onderscheidt ten opzichte van traditioneel LMS.

Lees hieronder meer hoe een LXP zich onderscheidt.

Wat is een Learning Experience Platform?

Een Learning Experience platform (LXP) biedt een ene de persoon toegespitste online leerervaring voor cursisten, met een social learning component. Waar bij een traditioneel Leer Management Systeem (LMS) vooral de beheerder centraal staat, staat bij een LXP de cursist centraal.

De 3 grote verschillen tussen een LMS en een LXP

Een Learning Experience Platform is een online leerplatform dat zich op de volgende 3 manieren onderscheidt van een Leer Management Systeem:

1. Op een LMS bepaalt de organisatie het leeraanbod. Op een LXP staat de cursist volledig centraal. Deze bepaalt zelf wat hij/zij wil leren en waar hij/zij kennis vandaan haalt. Voor elke leerbehoefte en op elk leermoment is er content beschikbaar, vaak gebaseerd op de 5 Moments of Need (iets nieuws leren, meer leren, toepassen, support, veranderingen). De leeractiviteiten zijn doorgaans heel divers. Van kleine overzichtelijke eLearning modules (micro learnings of leersnacks) tot infographics, blogs, vlogs, Podcasts en links naar meer informatie. Door integratie met andere platforms (denk aan YouTube en diverse social mediakanalen), kan het opdoen van leerervaringen enorm worden uitgebreid.

2. Een LXP is dynamisch ingesteld en een LMS meer statisch. Waar een LMS vaak een leerpad voorschrijft en een approval flow kent (je mag als gebruiker niet zomaar bij de content), geeft een LXP alle vrijheid. Afhankelijk van kennisbehoefte op dat moment, selecteert de cursist een onderwerp naar keuze. Daarbij worden leerdata verzamelt over de opgedane leerervaring door de cursist. Door de leerdata te combineren en een algoritme toe te passen, “weet” een LXP steeds beter gepersonaliseerde informatie aan te bieden die aansluit op de kennisbehoefte.

3. Een LXP is vooral gericht op leerimpact voor de individuele cursist en op het delen van kennis en leerervaringen vanuit die cursist. Een cursist kan zelf ook content delen, daar commentaar op geven en suggesties doen voor andere cursisten. Een LMS is meestal een oplossing voor de leerbehoeften van bedrijven en in die zin compliance gedreven. Vanuit de behoefte van het bedrijf, worden leeractiviteiten aangeboden aan medewerkers. Vaak verplicht en soms ook facultatief.

"Is een LXP beter dan een LMS of de volgende stap in online learning?"

Het is de verwachting dat een LXP in de komende jaren nog populairder gaat worden. Door de opkomst en het succes van social media is het logischerwijs te verwachten dat deze trend zich ook zal doorzetten in professionele organisaties, waaronder ook de afdelingen verantwoordelijk voor het opleiden, bijscholen en omscholen van personeel.

Wel is het belangrijk te vermelden dat een LMS zeer effectief is het in het verzorgen van content en het afnemen van toetsen & dat deze manier van leren erg effectief is!

Wil je het gratis uitproberen?

Overig

Algemene voorwaarden

Philpaper wordt ondersteund door Splintt online training services